Bevara genom "Doing less, more often" ? Sustainable Management and Preservation of Stone in Masonry Buildings”

Bevara genom Doing less, more often?

Frågan väcktes 2010 på ICOMOS SWEDEN's seminarium

“Sustainable Management and Preservation of Stone in Masonry Buildings.

Hur förhåller sig svensk kulturvård till preventiv byggnadsvård? Har de stora omfattande renoverande och restaurerande projekten kommit att dominera vården av kyrkor och slott?

Var finns stenkonservatorerna idag? 

Jag minns tiden (1990-tal) då RIK/RAÄ var ledande inom stenkonservering och bevarande av sten som natur- och kulturarv. RIK/RAÄ utförde omfattande tillämpad forskning kring hur nedbrytning av historisk sten kan förebyggas och förmedlade spännande berättelser om vad en vittrad sten kan berätta genom att läsa dess geologi och förändringar. Natur- och kulturarv länkades genom geologi och bevarandeutforskning. Omfattande data samlades in om luftföroreningar relaterat till Stockholms byggnader och Gotlands sandsten. Var finns denna data i dag och hur har den varit en tillgång för att förklara orsaken till  stenens nedbrytning och det omfattande utbyte av historisk sten på Stockholms slott?

När historisk sten ersätts mot ny sten vad är det då som kan förloras? Var finns idag diskursen om möjliga förluster för framtiden? Och vart tog stenkonserveringen som möjlighet till hållbar vård vägen? Är det tid för samtal om hur, vad och varför vi bevarar -eller väljer bort?

De många frågorna är inspirerades av det holländska konceptet och tjänsten "Doing less more often" genom Monumentenwacht.

Så varför inte ett abonnemang på små löpande åtgärder istället för stora och få insatser där utbyte av historisk material har fokus, med syfte att hushålla med materiella och ekonomiska resurser.

Inspireras till alternativ till stenutbyte som var temat för ICOMOS seminariet som bifogas här “Sustainable Management and Preservation of Stone in Masonry Buildings i Stockholm för åtta år sedan.

Visningar: 34

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

© 2018   Created by Riksantikvarieämbetet.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor