Energieffektivisering i kyrkor

Information

Energieffektivisering i kyrkor

Bevarandet av kyrkor med inventarier medför en kompromiss mellan verksamhet, inomhusklimat, komfort, bevarande och ekonomi. Varje kyrka är unik vilket ställer stora krav på lyhördhet och varsamt förhållningssätt vid förändringar.

Medlemmar: 62
Senaste aktivitet: Apr 27, 2017

Diskussionsforum

Ny utlysning inom Spara och bevara

Energimyndigheten utlyser 8,5 miljoner kronor inom programmet Spara och Bevara. Utlysningens syfte är energieffektivisera i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Detta ska ske på ett varsamt sätt så…Fortsätt

Startad av Susanna Carlsten Okt 14, 2016.

Energimyndigheten öppnar andra utlysningen inom den tredje etappen av Spara och bevara.

Energimyndigheten öppnar andra utlysningen inom den tredje etappen av Spara och bevara.Energimyndigheten öppnar nu andra utlysningen inom den tredje etappen av forskningsprogrammet Spara och bevara.…Fortsätt

Taggar: energieffektivisering, energi

Startad av Susanna Carlsten Dec 17, 2015.

Konferens: Energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader

Energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader Välkommen till programkonferens för Energimyndighetens forskningsprogram Spara och bevara i Uppsala den 17 april 2015! Vid årsskiftet…Fortsätt

Startad av Susanna Carlsten Feb 16, 2015.

Magisterprogram i kulturvård vid Uppsala Universitet Campus Gotland ht 2015

En av kurserna, "Klimat, energi och kulturarv" (15 hp) berör klimatanpassning och energieffektivisering av bebyggelse, bl.a. kyrkor. Senaste ansökan 15 april.Mer info och kontakt i bilagan!…Fortsätt

Startad av Mattias Legnér Jan 16, 2015.

Kommentarplank

Kommentera

Du måste vara medlem i Energieffektivisering i kyrkor för att lägga till kommentarer!

Kommentar av Anders Mannqvist den 27 Januari 2014 kl. 10.32

Hej!

Spännande att följa era projekt. Vi håller också på att planera för en luft/luft installation i Ånge kyrka. Nu är det en förhållandevis modern kyrka (invigd 58) med i princip inga föremål med kulturvärden i. Vi kommer också att behålla vårt nuvarande system med bänkvärmare och elradiatorer för att spetsa med vid behov.

Vad jag är lite nyfiken på är hur luftcirkulationen, med allt vad det innebär med damm spridning m.m. påverkar kyrkor med högt kulturvärde?

Hur klarar man att hålla ett godtagbart HR med dessa system?

Kommentar av David Fuchs den 27 Januari 2014 kl. 10.08

Hej Louise!

Här i Kronobergs län (som du ju är bekant med sedan tidigare) har vi under det gångna året precis utfört två luft-luft installationer med ett webbaserat klimatstyrningssystem som reglerar såväl mot temperatur som relativ luftfuktighet. Sammanlagt 6 innerdelar sörjer för kyrkans grundvärme med bevarade elradiator i bänkarna för spetsvärme och uppbackning vid väderlek då pumpen inte kommer kunna prestera sitt yttersta. Installationerna utfördes i Drev-Hornaryds nya kyrka samt i Sjösås nya kyrka vilka sedan årsskiftet uppgått i Växjö Kyrkliga Samfällighet. Tycker själv det skall bli spännande att följa hur väl målsättningen på systemets styrning på en så jämn rf-nivå som möjligt (satt till 50%) kommer att kunna uppnås på en årscykel. Kan vara väl värt att ta en närmare titt på. Tycker personligen att vi lyckades få till en väldigt diskret installation.

Kommentar av Louise Törnvall den 5 December 2013 kl. 11.16

Tack för alla bra tips och råd om rapporter och pågående projekt runt om i landet angående luftvärmepumpar i kyrkor som har kommit både på klotterplanket här på kulturvårdsforum och direkt till min e-post. Nu ska jag läsa in mig på ämnet.

Hälsningar Louise 

Kommentar av Andreas Grahn den 5 December 2013 kl. 11.15

Ett förtydligande: värmepumparna är inställda på 16-17 grader, men den faktiska grundvärmen man håller kan vara något lägre.

Kommentar av Andreas Grahn den 5 December 2013 kl. 10.58

Hej Louise!

Luleå stift bedriver sedan 2011 ett stiftsprojekt där luft-luftvärmepumpar testas i tre kyrkor. En av dessa är Nordmalings kyrka, som är en stor medeltidskyrka. Värmepumparna används för att ge grundvärme (ca 16-17 grader) inomhus. Erfarenheterna hittills visar att det har varit en hel del problem med funktionen, p.g.a. isbildning i uteaggregaten, särskilt när det snöar och blåser mycket eller är kallare än - 12 grader. I vinter kommer man pröva att flytta uteaggregaten till ett mer skyddat läge för att se om det hjälper. Inneaggregaten har en ljudnivå som kan vara störande, men de stängs av under gudstjänster och förrättningar.

 

Alla församlingar uppger att de har gjort en energibesparing sedan luftvärmepumparna installerades, men det skiljer hur stor denna är och mätningarna har gjorts på olika sätt så det är svårt att ge några exakta siffror på luftvärmepumpens del av besparingen.

 

Ingen församling har noterat någon ökad nedsmutning eller skador på inventarier, men det är ju kanske också för kort tid som har gått än så länge för att utvärdera detta. Innan vi lämnade tillstånd till provmonteringen krävde vi klimatmätningar (temperatur och fukthalt)under minst ett år. Genom att följa upp detta kan man förhoppningsvis säga något om värmepumparna på något sätt påverkar risken för skador på inventarier. 

 

Om du vill ha närmare upplysningar om projektet och dess erfarenheter har säkert Håkan Kohkoinen på Luleå stift (tfn 0920-264704) mer att berätta. Hälsningar /Andreas

 

Kommentar av Ebba Gillbrand den 5 December 2013 kl. 9.09

Hej Louise!

I Sörmland installlerades 2006 två luftvärmepumpar i Ludgo kyrka. Pilotprojektet följdes genom en studie av Högskolan Gotland, Tor Broström, i samarbete med församlingen, länsstyrelsen och stiftet. Resultatet visade bl.a. att värmepumparna inte orsakade kraftigare luftrörelser än bänkvärmarna och att inget tyder på att värmepumparna förvärrar försmutsning eller försämrar komforten. Se rapport 2010:1, Centrum för energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

 

I Sörmland har luftvärmepumpar även installerats i Stjärnholms kyrka och i år i fem kyrkor i Tystbergabygdens församling. Vi ställde krav på håltagning och rördragning, värmestyrning, konservatorsuppföljning en gång per år under två års tid samt utvärdering av det nya systemet. Inför beslut begärde vi en antikvarisk konsekvensbeskrivning och konservatorsutlåtande.  Samtliga dessa kyrkor är ganska små medeltida kyrkor. Mvh Ebba

Kommentar av Gustaf Leijonhufvud den 4 December 2013 kl. 9.50

Hej! Har du kollat in den här:

http://eprints.sparaochbevara.se/583/

Om du vill veta mer om luftströmmar i kyrkor finns det en forskargrupp på Högskolan i Gävle som har gjort en del undersökningar, sök på "varsam energihushållning i kyrkor" för att hitta deras publikationer.

Kommentar av Louise Törnvall den 3 December 2013 kl. 14.07

Efterlyser litteratur om och erfarenheter från användning av luftvärmepumpar i kyrkor.
Mina funderingar rör främst effekterna på kulturhistoriskt värdefull fast inredning och lösa inventarier (måleri på trä, 1600-tal) och kalkmålningar (1400-tal) i valv samt om en luftvärmepump i en stor kyrka gör någon avgörande skillnad för energieffektivisering. Syftet är att luftvärmepumpen ska stötta kyrkans grundvärme (ca 10 grader) medan radiatorer med direktverkande el och bänkvärmare ska bidra till komfortvärme när kyrkan är i bruk. Tacksam för tips!/ Louise

Kommentar av Therese Sonehag den 22 Augusti 2013 kl. 15.45

Du som besökt en av de medeltida Gotländska kyrkorna i sommar kan delta i ett forskningsprojekt genom att svara på enkäten bl.a. om inneklimat:

http://www.sparaochbevara.se/?page=274

Kommentar av Anders Mannqvist den 4 Februari 2013 kl. 10.45

Anders Mannqvist heter jag och är kyrkogårds & fastighetschef i Borgsjö-Haverö församling i Ånge kommun. Har jobbat med klimatmätning i kyrkor sedan 2006. Körde också ett pilotprojekt åt Härnösands stift för utvärdering av loggrar. Blev glad när jag hittade detta forum, där vi kanske kan utbyta lite erfarenheter med varandra. Hälsningar Anders

 

Medlemmar (62)

 
 
 

© 2018   Created by Riksantikvarieämbetet.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor