Information

Gifter i samlingar

Grupp för utbyte av tips och råd, kunskap och erfarenheter kring ohälsosamma ämnen som kan förekomma i samlingar.

Medlemmar: 41
Senaste aktivitet: 7 Feb

Diskussionsforum

Kommentarplank

Kommentera

Du måste vara medlem i Gifter i samlingar för att lägga till kommentarer!

Kommentar av Carola Häggström den 25 Januari 2018 kl. 9.46

Här är länken till e-kursen om ohälsosamma ämnen i samlingar:

https://www.raa.se/2017/12/ga-en-e-kurs-om-ohalsosamma-amnen-i-saml...

Kommentar av Carola Häggström den 25 Januari 2018 kl. 9.42

Vill bara påminna om att vi kör ett webbinarium om ohälsosamma ämnen i samlingar torsdag 8 februari kl 10-11.

Alla som gått e-kursen om ohälsosamma ämnen i samlingar, se länken i inlägget nedan, är välkomna att delta. Ni kan diskutera era frågor med oss och med varandra. 

De första 8 som anmäler sig kommer med denna gång.

Det blir ett "Google hangout" möte via webben. Du behöver ladda ner programmet "Google hangout" till din dator samt skaffa hörlurar med en mikrofon och så skickar vi en länk via mail strax före mötet, som du klickar på för att komma till mötet. 

Vi kommer även att anordna fler möten framöver om du inte har möjlighet att delta den 8 feb.

Anmäl dig via kulturvardsavdelningen@raa.se

Ni kan också ställa frågor här så svarar vi efter bästa förmåga.

Kommentar av Carola Häggström den 10 Januari 2017 kl. 14.05

Nu finns 13 Vårda väl-blad om ohälsosamma ämnen i samlingar 

Riksantikvarieämbetets serie med Vårda väl-blad om ohälsosamma ämnen i samlingar beskriver varför ett ämne är ohälsosamt, hur man ska hantera föremålen och hur du bäst skyddar dig. Det kan till exempel vara kvicksilver från kvicksilverfolierade speglar eller rester av gamla bekämpningsmedel.

Följande Vårda Väl-blad finns nu tillgängliga för alla i Samla:

 • Kemiska hälsorisker inom kulturvården – hur skyddar vi oss?
 • Märkning av giftiga föremål i samlingar
 • Kvicksilver i samlingar
 • Arsenik i samlingar
 • Naftalen i samlingar
 • Silikagel i samlingar
 • Bekämpningsmedel i samlingar
 • Diatomacéjord i samlingar
 • Asbest i samlingar
 • Bly i samlingar
 • DDT i samlingar
 • Lindan i samlingar
 • Pentaklorfenol i samlingar

Du hittar dessa, samt övriga Vårda väl-blad, via vår sida www.raa.se/vardaval.

Riksantikvarieämbetet har under 2016 också, med hjälp av FoU-medel och tillsammans med representanter från flera museer samt Arbetsmiljöverket, utvecklat en online-utbildning riktad till personer med arbetsmiljöansvar på sin arbetsplats.

Utbildningen kommer att göras tillgänglig under 2017.

Kommentar av Carola Häggström den 8 November 2016 kl. 15.45

Här kommer ett praktiskt tips från en museitekniker som jag haft kontakt med och som testat en ny sorts skyddsmask.

"Jag kommer mer och mer i kontakt med mögel i våra samlingar och arbetar regelbundet med silikagel (som vi använder för att hålla torrt klimat i montrar med arkeologiskt järn) och har inte hittat något bra andningsskydd förrän nu. Jag har testat enklare andningsskydd som inte håller tätt kring ansiktet, t ex 3M, och halvmasken Sundström, som jag tycker är tung att andas i och som gör ganska ont i ansiktet efter ett tag.

 

Nu har vi köpt in andningsskyddet Cleanspace som är enkelt, lätt och smidigt att ta med och använda. Det är motordrivet så man får hjälp att andas och orkar arbeta med det på sig en hel arbetsdag om det behövs. Det finns en mängd olika filter att använda så man skyddas mot allt man kan tänka sig, t ex mögel, asbest, lösningsmedel, partiklar, syror, gaser och ångor av olika slag m.m. För er som är insatta heter filtren TM3/P3, A1P3 och ABE1P3.

 

Eftersom Cleanspace är motordrivet är det i den dyrare prisklassen (som alla motordrivna andningsskydd är) och kostar ca 7.000 kr exkl moms, men det är flexibelt så man kan dela på ett andningsskydd då man kan diska av masken som man har över mun och näsa. Maskerna är av  finns i S/M/L och är tillverkade av silikon.

Våra konservatorer konstaterade dock att Cleanspace inte fungerar att använda när man arbetar mot tak, eftersom motorn sitter i nacken, då fungerar helmasker bättre med motor som sitter på ryggen.

 

På samlingsforum förra året visade Riksantikvarieämbetet olika andningsskydd, bl a Cleanspace och då fanns närmsta återförsäljare i Danmark – nu finns en svensk återförsäljare: Procurator.

 

Vill ni veta mer om skyddet så finns information här https://www.procurator.net/sv-se/kunskap-utveckling/produktfakta/andningsskydd-riskbedoemning/slangloest-andningsskydd-cleanspace

 

Är ni intresserade av att låna och testa? Kontakta Procurator, Malin Ekblad.

E-postadress malin.ekblad@procurator.se , tel. 010-6040304."

Kommentar av Carola Häggström den 26 Augusti 2016 kl. 13.38

Här finns en kort sammanställning från Samlingsforum 2015 : Gröna museer och giftiga samlingar? : Rapport från Riksantikvarieämbetet

http://kulturarvsdata.se/raa/samla/html/9725

Kommentar av Göran Stålbom den 9 September 2015 kl. 19.08

Intressant sammanställning av litteratur. Men hela ämnet är enormt komplext. 

Jag vill tipsa om en artikel jag skrivit för Bebyggelsehistorisk tidskrift 69/2015. Det behandlar de uppmärksammade "arseniktapeterna" och beskriver historien från tidigt 1800-tal fram till 2015. Dels pigmentets historia, dels hur professionella aktörer, kemister, medicinare, toxikologer etc, under denna tid bedömt riskerna att vistas i rum med arseniktapeter. Förenklat kan man säga att bedömningen varierat från akut dödligt till helt ofarligt, att uppfattningen varierat kraftigt genom tiderna och mellan olika grupper, samt att åsikterna i praktiken aldrig varit välgrundade. Det som ända fram i vår tid ansetts vara professionell kunskap har nyligen beskrivits som "urban myths". Och jag kan nog dela den bedömningen.

Jag drar inte slutsatsen att detta är ett generellt problem inom området, eftersom jag inte studerat alla ämnen lika noga. Men jag uppmanar till viss försiktighet när man tolkar litteraturen. 

Tidskriften läggs in här http://www.bebyggelsehistoria.org/issues/ efter hand, men senaste numret finns ännu inte. Om ni vill läsa texten redan nu nu kan ni beställa tidskriften (eller maila mig). 

Kommentar av Carola Häggström den 9 September 2015 kl. 10.53
Nu finns en ny förstudie, en kommenterad bibliografi, från Riksantikvarieämbetet ute. Vi har gjort en sammanställning av valda delar av litteratur, rådgivningsblad, kurser och webben vad gällande gifter i samlingar. Från engelsktalande länder samt norden. Här finner ni den rapporten
Hhttp://samla.raa.se/xmlui/handle/raa/8563
Kommentar av Ulrika Brynnel den 12 Augusti 2015 kl. 14.19

Boken "Pollutants in the Museum Environment-practical strategies for problem solving in design, exhibition and storage" av Pamela B. Hatchfield är visserligen utgiven redan 2002. Men att boken har några år på nacken, innebär inte per automatik att gammal kunskap är förlegad. Här finns en hel del information om material för utformning av utställningar och förvaringsutrymmen som även kan användas inom andra sektorer än museisektorn. Rekommenderas varmt.

Kommentar av Carola Häggström den 3 Februari 2015 kl. 14.15

Ett nytt intressant dokument om mögelproblem inomhus.

SWESIAQ (Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate) är en oberoende, ideell svensk förening för alla med intresse för en hälsosam innemiljö.

Föreningen är tvärvetenskaplig med målsättningen att öka kunskaperna om inomhusmiljö och hälsa genom samarbete mellan forskare och praktiker inom t.ex. medicin, kemi, mikrobiologi, teknik, byggnadsförvaltning.

SWESIAQ är en nationell avdelning (chapter) under den internationella innemiljöorganisationen International Society of Indoor Air Quality and Climate - ISIAQ.

Arbetsgruppen har arbetat sedan 2013 och under hösten 2014 presenterades arbetsgruppens resultat i en första publik version. SWESIAQs råd om utredning av mikrobiell påväxt:

swesiaq_r%C3%A5d_om_utredning_av_mikrobiell_p%C3%A5v%C3%A4xt_i_bygg...

Kommentar av Gabriella Ericson den 14 Oktober 2014 kl. 17.34

En rapport med korta sammanfattningar av presentationerna vid seminariet "Gifter i museisamlingar" den 4 juni 2014 finns här: http://kulturarvsdata.se/raa/samla/html/7493

 
 
 

© 2018   Created by Riksantikvarieämbetet.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor