Konserveringar som inte blev som man tänkt sig...

Information

Konserveringar som inte blev som man tänkt sig...

Samlar här länkar till konserveringsprojekt med oväntat eller omdiskuterat resultat.

Medlemmar: 32
Senaste aktivitet: Aug 15, 2016

Diskussionsforum

Den här gruppen har inga diskussioner än.

Kommentarplank

Kommentera

Du måste vara medlem i Konserveringar som inte blev som man tänkt sig... för att lägga till kommentarer!

Kommentar av Erika Hedhammar den 15 Augusti 2016 kl. 9.56

Man kan ha de bästa intentionerna, men låt bli att göra egna åtgärder. Den norska hällristningen blev åtgärdad av ett barn.

https://www.nrk.no/nordland/har-tilstatt-haerverk-pa-5000-ar-gammel...

Kommentar av Erika Hedhammar den 25 Januari 2016 kl. 15.59

Nu har man ställt de som limmade fast Tutankhamons skägg inför rätta. De åtalas för att inte ha valt professionella metoder. http://svenska.yle.fi/artikel/2016/01/24/museianstallda-infor-ratta... 

Kommentar av Alissa Anderson den 4 Mars 2015 kl. 22.08

En kollega var på resa till Österrike och Vinterpalatset i Wien, och fick höra en intressant historia om bataljmålningen från slaget om Turin 1706. I bilden kan man se en scen där någon flyr slaget på cykel. Kanske inte det mest vanliga fordonet på 1700talet. Men tydligen var det så att målningen konserverades på 1920talet, och så var inte konservatorn nöjd med sin lön, varpå denne målade dit cykeln! Tänk så det kan bli när konservatorer inte avlönas som de ska! 

http://www.belvedere.at/de/kunstvermittlung/winterpalais/wp_erw/wp_... 

Kommentar av Erika Hedhammar den 23 Januari 2015 kl. 9.14

Det där med hantering av föremål är viktigt! Annars kan man få stå där med skägget! ;-)

http://www.theguardian.com/world/2015/jan/22/tutankhamuns-beard-glu...

Kommentar av Erika Hedhammar den 2 Juli 2014 kl. 13.17

För ett tag sedan föll flera bilar i Corvettemuseet i Kanada ner i ett slukhål. Nu diskuterar man om man ska bevara en del av bilarna kvar i ett parti av slukhålet. En utmaning att använda, bevara och utveckla det!? http://bigstory.ap.org/article/corvette-museum-likely-keep-part-sin... 

Kommentar av Erika Hedhammar den 20 Augusti 2013 kl. 17.40

Det har visat sig att byn Borja med "Apjesus" har tjänat mycket pengar, då ca 57 000 besökare har kommit till byn för att se restaureringen.

Se artikel i DN:

http://www.dn.se/kultur-noje/apjesus-blev-lukrativ-for-bybor/ 

Kommentar av Alissa Anderson den 3 Mars 2013 kl. 19.17

I e-conservation magazine (no. 24, autumn 2012) uppmärksammade redaktören läsarna på att journalister nu börjat leta efter liknande fall som med Ecce Homo-målningen i Spanien. Ett exempel från 80talet, och som inte alls blev så uppmärksammat som Ecce Homo, är följande väggmålningar från St. Clare de Louredo i Portugal:

http://thisptstyle.blogspot.se/2012/09/portuguese-monumentscuriosit...

Kommentar av Alissa Anderson den 4 Januari 2013 kl. 12.17
Kommentar av Gunilla Lagnesjö den 24 September 2012 kl. 20.43
Pressmeddelande från Studio Västsvensk Konservering 29 augusti 2012:
Målningen Ecce Homo har nyligen blivit utsatt för oåterkallerliga åtgärder. För närvarande sprids bilder och karikatyrer av målningen som en löpeld i sociala medier. Hade klimatet för målningen varit korrekt så hade inte fuktskador uppkommit och renoveringsförsök inte gjorts.
- Det är viktigt att konserveringskompetens kommer in i rätt tid, säger Sara Wranne, chef för Studio Västsvensk Konservering, apropå det inträffade.
Förebyggande arbete kan förhindra katastrofer. I Sverige har vi lagar som skyddar kyrkliga konstverk och inom museiverksamhet följer vi internationella riktlinjer. Men även många företag och privatpersoner har samlingar som bör vårdas. Just förvaringen är viktig för att bibehålla och öka värdet.
- Att tänka efter före, är något jag rekommenderar. Vi konservatorer ser ofta hur fuktiga lokaler har fördärvat konsten. Färglager släpper och faller av. Konst föredrar ett jämnt klimat, säger Sara Wranne.
Vad som händer med Ecce Homo framöver är osäkert. Den ursprungliga bilden och dess värde har gått förlorad. Lärdomen av hela denna historien kan vara att se över rutiner så att det inte händer igen.    

- Ge din konst chans till evigt liv genom god koll och kontroll, avslutar Sara Wranne.
Kommentar av Lisa Nilsen den 24 September 2012 kl. 13.25

A propos Kristus som blev en apa - följ länken och läs intressant kritik mot det så kallade Kulturarvslyftet skrivet av en konservator som insändare i GT: http://www.gp.se/nyheter/debatt/friaord/1.1058507-lat-de-som-kan-ta...

 

Medlemmar (32)

 
 
 

© 2018   Created by Riksantikvarieämbetet.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor