Information

MetallForum

MetallForum har som mål att skapa ett tematiskt nätverk för kunskapsutbyte mellan yrkesverksamma materialspecialister som arbetar med konservering och/eller restaurering av recenta metaller i offentliga miljöer.

Medlemmar: 37
Senaste aktivitet: 13 Apr

Seminarium 29-30 november 2011

 

 

Inom konserverings- och restaureringsbranschen finns en stor efterfrågan på skickliga hantverkare och materialexperter. Antikvariska uppdrag som inkommer till konservatorn kräver ofta kompetens som spänner över flera yrkesfält. Det saknas dock ett nätverk som möjliggör förmedling av rätt kontakt.

 

I avsikt att bygga upp ett nätverk av specialister som på olika sätt arbetar med kulturhistoriska föremål eller konstobjekt i metall i offentliga miljöer, anordnar SVK ett seminarium för professionellt utbyte, kompetensutveckling och marknadsföring.

 

Med projekt MetallForum vill vi försöka överbrygga gapet som idag finns mellan den traditionella hantverkaren och akademiskt skolade konservatorer och andra materialspecialister.

Diskussionsforum

Vad saknas för att höja kunskapen (vård och konservering)? 1 Svar 

Jag och en kollega arbetar med en förstudie som ska kartlägga viktiga områden där vård och konservering av metaller behöver utvecklas. Det är ett väldigt brett område, men vi försöker få en generell…Fortsätt

Startad av Magnus Mårtensson. Senaste svar av Yang Sook Koh Apr 18, 2013.

ICOM-CC METALS

Dokumentationen från interimmötet i USA 2010 finns nu tillgänglig. …Fortsätt

Startad av Gunilla Lagnesjö Jun 19, 2011.

Kommentarplank

Kommentera

Du måste vara medlem i MetallForum för att lägga till kommentarer!

Kommentar av Annika Carlsson den 7 September 2012 kl. 10.49

Intressant Staffan! Så det kan troligtvis skilja mellan olika typer av föremål och tillverkningstekniker hur det ser ut.

Kommentar av Staffan Nilsson den 6 September 2012 kl. 17.08

Frågan är om det egentligen var så porfritt då. Silver har en egenskap att i smält tillstånd lösa luftens syre. Då metallen svalnar bildar det syre som inte lyckats försvinna små porer. Ibland kan man hitta uthamrade, till formen tillplattade och utbredda porer sk. ljunkler, i äldre kyrksilver. Flitigt putsat kan en del av poren titta fram, fuktighet tränger in, galvanism startar... Dåtidens smeder gjöt en plans som de sedan hamrade ut, eller valsade ut till en plåt. Men man klippte bort den övre porfyllda tredjedelen som gick tillbaka i smältan. Kanske en förklaring. Numera smälter man och gjuter i syrefri miljö.

Kommentar av Annika Carlsson den 27 Augusti 2012 kl. 10.25

Hej alla! Jag fick en fråga hur man förr lyckades göra silver porfritt när man smälte det. Någon av er som vet eller vem som skulle kunna veta?

Kommentar av Vivian den 16 December 2011 kl. 11.11

Hej Elise,

Det var Ullenius som genomförde den stora restaureringen av kyrkan inför det kungliga bröllopet. Jag råder dig att kontakta honom för mera information: http://www.ullenius-ateljeer.se/

vänliga hälsningar,

Vivian Smits

Kommentar av Elise Andersson den 16 December 2011 kl. 10.00

Hej,

Å Rijksmuseum Amsterdams vägar, söker jag information om Stenbockska Epitafiet i Storkyrkan. Någon som vet vem jag kan kontakta? 

Utfördes det något arbete på detta monument vid restaureringen av Storkyrkan?

Tacksam för alla svar som kan vara av intresse!

Kommentar av Thomas Gütebier den 8 December 2011 kl. 11.20

Här kommer info om ännu en ny publikation i Meddelelser om Konservering: Myron Wiinblad, T., Bjerregaard Pedersen, N.: Alkalisk Udvaskning Af Arkaeologiske Jernkompositter. Meddelelser 1/2011:14-20

Kommentar av Thomas Gütebier den 8 December 2011 kl. 11.17

Här kommer info om en ny publikation i Meddelelser om konservering.

Spaarschuh, C., Wedvik, B., Strzelec,M. et al.: New Research On Laser Cleaning Artworks Made Of Metal. Meddelelser 1/2011:3-12

Kommentar av Thomas Gütebier den 8 December 2011 kl. 11.15

Redaktionen för NKF - Meddelelser om Konservering efterlyser manuskript för publicering i ett nytt temanummer 2012, om katastrofer/katastrofberedskap inom föremålskonserveringen/konserveringsvetenskapliga ämnesområden. Hör gärna av er till mig om ni tycker att detta är av intresse: Thomas Gütebier thogu@live.se

Kommentar av Vivian den 5 December 2011 kl. 10.48

SVK tackar alla talare och deltagare för ett givande seminarium!

Under två halvdagar diskuterade hantverkare och andra materialexperter inom metallbearbetning kring sina expertisområden, relaterat problematik och framtida möjligheter och behov.

På SVKs hemsida finns ett PDF med minnesanteckningar för nedladdning: www.svk.com

Kommentar av Annika Carlsson den 30 September 2011 kl. 8.59

Kanske av intresse. ett symposium 9-12 juni 2012 om fransk skulptur, historia, teknik, material.

http://frenchbronze.net/

 

Medlemmar (37)

 
 
 

© 2018   Created by Riksantikvarieämbetet.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor