Gabriella Ericson
 • Riksantikvarieämbetet
 • Sverige
Dela på Facebook
Dela

Gabriella Ericsons vänner

 • Morgan Nilsson
 • Sofie Olsson Dahl
 • Hugo Larsson
 • Pål Anders Stensson
 • Alissa Anderson
 • Liisa Valkeapää
 • Christian Stadius
 • Lotta Lindley
 • Gunilla Hallset
 • Karin Wretstrand
 • Kathrin Hinrichs Degerblad
 • Erika Hedhammar
 • Ingela Chef Holmberg
 • Riksantikvarieämbetet

Gabriella Ericsons grupper

Gabriella Ericsons diskussioner

Tänk i tid…
2 Svar 

... brand, översvämning, stöld, vibrationer, byggverksamhet, skadedjur och ogynnsamt klimat kan orsaka stora skador på kulturarv. Genom att arbeta förebyggande och ha en god beredskap kan man minska…Fortsätt

Startade den här diskussionen. Senaste svar av Gabriella Ericson Nov 17, 2014.

Ohälsosamma ämnen i samlingar

Riksantikvarieämbetet får ibland frågor om hantering av föremål i samlingar som innehåller ämnen som kan vara giftiga eller på annat sätt skadliga för människa eller miljö. Vi planerar därför ett…Fortsätt

Started Mar 28, 2014

Rapport från Samlingsforum 2013

Varför god samlingsförvaltning? Ett bra museum använder god samlingsförvaltning för att knyta samman föremål, erfarenheter, fakta och berättelser för att skapa ögonblick – ”moments of wonder”, sa…Fortsätt

Started Feb 14, 2014

Risk never sleeps…
4 Svar 

Riskhantering inom kulturvården är aktuellt i år av flera skäl. Strategier och metoder för riskhantering  används inom många samhällssektorer och har under senare tid mer och mer börjat användas även…Fortsätt

Startade den här diskussionen. Senaste svar av Anna Henningsson Apr 30, 2014.

 

Gabriella Ericsons sida

Senaste aktivitet

Gabriella Ericson har lagt upp ett evenemang
Miniatyr

Samlingsforum 2015 på Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

18 November 2015 till 20 November 2015
Gröna museer och giftiga samlingar?Årets Samlingsforum har fokus på erfarenheter och inspiration om hur museiverksamheten kan bli mer hållbar. En hel dag ägnas särskilt åt ohälsosamma ämnen i samlingen. Välkommen till tre dagar fyllda med kunskap, inspiration och möten med nya och gamla bekantskaper.Se mer
Fredag
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Samlingsforum
"Samlingsforum 2015, 18-20 november - välkommen med bidrag!   I år handlar Samlingsforum om hållbarhet och det "gröna museet". Dessutom är årets konferens utökad med en hel dag om…"
Fredag
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Samlingsforum
"Hej! Nu finns en rapport med korta sammanfattningar från Samlingsforum 2014 om ljus på samlingen: http://kulturarvsdata.se/raa/samla/html/8173 Några av powerpoint-presentationerna hittar du här på Kulturvårdsforum:…"
23 Mar
Gabriella Ericson har lagt upp evenemang
9 Feb
Carola Häggström kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Gifter i samlingar
"Ett nytt intressant dokument om mögelproblem inomhus. SWESIAQ (Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate) är en oberoende, ideell svensk förening för alla med intresse för en hälsosam…"
3 Feb
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Samlingsforum
"Assessing Museum Collections är en publikation och ett verktyg från nederländska Cultural Heritage Agence (RCE) om värdering och betydelse av museisamlingar. Här finns den att läsa i engelsk…"
2 Feb
Gabriella Ericson kommenterade Thea Winther\s grupp Moderna material, modern och samtida konst
"Här finns en ny publikation från Getty att ladda ned som pdf: Conserving outdoor painted sculpture med bidrag från konferens i Otterlo, Nederländerna 4-5 juni 2013:…"
30 Jan
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Ljus
"U.S. Department of Energy har ett program som stödjer utvärdering av LED-produkter för att samla in empiriska data och erfarenheter från implementering i olika verksamheter. Flera sådana projekt har handlat om…"
20 Jan
Gabriella Ericson svaradeGabriella Ericson\s diskussion Tänk i tid…
"Det finns ett fåtal platser kvar!"
Nov 17, 2014
Anna Henningsson svaradeGabriella Ericson\s diskussion Tänk i tid…
"Hej Gabriella! Roligt att vi fått så många anmälningar till konferens och workshoparna! I dag är det exakt en vecka kvar till att anmälan stänger, torsdag den 20 november. Kanske är det redan…"
Nov 13, 2014
Gabriella Ericson lade till en sida i gruppen Samlingsforum
Miniatyr

Samlingsforum 2014: presentationer

Samlingsforum 2014 på Västerbottens museum. Foto: Petter Engman, Västerbottens museum
Nov 12, 2014
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Ljus
""True colors: LEDs and the relationship between CCT, CRI, optical safety, material degradation and photobiological stimulation". Ett nytt faktablad från U.S. Department of Energy som tar upp frågor kring LED-lampors…"
Okt 20, 2014
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Gifter i samlingar
"En rapport med korta sammanfattningar av presentationerna vid seminariet "Gifter i museisamlingar" den 4 juni 2014 finns här: http://kulturarvsdata.se/raa/samla/html/7493"
Okt 14, 2014
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Gifter i samlingar
"Här är en länk till ett kursmaterial om riskanalys där ett av momenten handlar om hälsorisker i samlingar: ”What lurks within: Identiying hazards within your collection”…"
Sep 24, 2014
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Gifter i samlingar
"Här är ett exempel på en policy för hantering av hälsorisker i museisamlingen från Royal Cornwall Museum: http://www.collectionstrust.org.uk/media/documents/c1/a653/f6/royal_cornwall_hazards_policy_2012.pdf "
Sep 24, 2014
Carola Häggström kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Gifter i samlingar
"Riksantikvarieämbetet påbörjar nu en förstudie där vi gör en kunskapssammanställning nationellt och internationellt angående hantering av gifter i samlingar.  Vi tar därifrån fram ett…"
Sep 22, 2014

Gabriella Ericsons blogg

Välkommen att bidra till årets Samlingsforum

Samlingsforum är ett årligt seminarium för alla som är intresserade av samlingsförvaltning. Årets seminarium arrangeras i samarbete med Värmlands Museum och äger rum i Karlstad den 21-22 november 2013. Temat i år är ”God samlingsförvaltning”.

De korta presentationerna i programpunkten ”öppet forum” har varit mycket uppskattade vid tidigare Samlingsforum. Därför vill vi förstås även i år välkomna alla att dela med sig av erfarenheter och tankar kring ämnet ”samlingsförvaltning”.  Det…

Fortsätt

Upplagd den 7 Mars 2013 klockan 14.13

Att flytta museisamlingar

Förra veckan höll Nordiska Konservatorsförbundet konferens i Oslo på temat ”flytting av samlinger: prosesser og konsekvenser”. http://www.nkf-n.no/index.php/nkf-xix-kongress-2012/pamelding I Norge har man på senare tid genomfört ett flertal museums-konsolideringar för att skapa färre men större organisationer. Man har på så vis gjort många erfarenheter av flyttprojekt. Detta delade man med sig av tillsammans med…

Fortsätt

Upplagd den 22 Oktober 2012 klockan 13.25

Välkommen till Samlingsforum 2012

Plast finns överallt i vår vardag och sedan 60-talet även i den samtida konsten. Museer världen över har mer och mer plast i samlingarna i form av färger, fibrer och limmer såväl som föremål.  Hur tar vi bäst hand om dessa samlingar?

Välkommen till ett tvådagarsseminarium med presentationer och reflektioner av kollegor och forskare. Seminariet riktar sig till alla som är intresserade av samlingsförvaltning

Här kan du anmäla dig och se programinformation:…

Fortsätt

Upplagd den 13 September 2012 klockan 12.30

Koll och kontroll ger evigt liv

 Koll och kontroll ger evigt liv!

Pressmeddelande från Studio Västsvensk Konservering 29 augusti 2012:

Målningen Ecce Homo har nyligen blivit utsatt för oåterkallerliga åtgärder. För närvarande sprids bilder och karikatyrer av målningen som en löpeld i sociala medier. Hade klimatet för målningen varit korrekt så hade inte fuktskador uppkommit och renoveringsförsök inte gjorts.

- Det är viktigt att…

Fortsätt

Upplagd den 30 Augusti 2012 klockan 8.30

Kommentarplank

Du måste vara medlem i Kulturvårdsforum för att lägga till kommentarer!

Gå med i Kulturvårdsforum

 • Inga kommentarer än!