Gabriella Ericson
 • Riksantikvarieämbetet
 • Sverige
Dela på Facebook
Dela Twitter

Gabriella Ericsons vänner

 • Morgan Nilsson
 • Sofie Olsson Dahl
 • Hugo Larsson
 • Pål Anders Stensson
 • Liisa Valkeapää
 • Christian Stadius
 • Lotta Lindley
 • Gunilla Hallset
 • Karin Wretstrand
 • Kathrin Hinrichs Degerblad
 • Erika Hedhammar
 • Ingela Chef Holmberg
 • Riksantikvarieämbetet

Gabriella Ericsons grupper

Gabriella Ericsons diskussioner

Ohälsosamma ämnen i samlingar

Riksantikvarieämbetet får ibland frågor om hantering av föremål i samlingar som innehåller ämnen som kan vara giftiga eller på annat sätt skadliga för människa eller miljö. Vi planerar därför ett…Fortsätt

Started 28 Mar

Rapport från Samlingsforum 2013

Varför god samlingsförvaltning? Ett bra museum använder god samlingsförvaltning för att knyta samman föremål, erfarenheter, fakta och berättelser för att skapa ögonblick – ”moments of wonder”, sa…Fortsätt

Started 14 Feb

Risk never sleeps…
4 Svar 

Riskhantering inom kulturvården är aktuellt i år av flera skäl. Strategier och metoder för riskhantering  används inom många samhällssektorer och har under senare tid mer och mer börjat användas även…Fortsätt

Startade den här diskussionen. Senaste svar av Anna Henningsson 30 Apr.

On the Way to the Green Museum

Den 11-12 april 2013 hölls en internationell konferens  arrangerad av The Rathgen Research Laboratory i Berlin: Heritage Science and Sustainable Development for the Preservation of Art and Cultural…Fortsätt

Started Dec 12, 2013

 

Gabriella Ericsons sida

Senaste aktivitet

Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Samlingsforum
"På Museum of Londons hemsida kan man ladda ned arbetsmaterial för självstudier om flera viktiga aspekter av god samlingsförvaltning: - Emergency planning, - Handling museum objects - Museum pests - Packing museum objects for…"
Torsdag
Gabriella Ericson har uppdaterat ett evenemang

Samlingsforum 2014 på Västerbottens museum, Umeå

6 November 2014 till 7 November 2014
Årets samlingsforum har temat "Ljus på samlingen".Ljussättning, nya ljuskällor, aktuell lagstiftning och ljusåldring är några av de ämnen som tas upp.Välkommen till ett tvådagarsseminarium med goda möjligheter till mingel och erfarenhetsutbyte med gamla och nya bekantskaper.Läs mer:  http://www.raa.se/enskild-kalenderhandelse/samlingsforum-2014/  Anmälningssidan:…Se mer
5 Sep
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Ljus
"Välkommen till Samlingsforum 2014 om ljus! Den 6-7 november är det dags för Samlingsforum om ljus på Västerbottens museum i Umeå. Här kan du ladda ned ett preliminärt program…"
1 Sep
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Samlingsforum
"Välkommen till Samlingsforum 2014 om ljus! Den 6-7 november går Samlingsforum av stapeln på Västerbottens museum i årets europeiska kulturhuvudstad Umeå. Temat i år är ljus på museet.…"
1 Sep
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Ljus
"Välkommen att bidra till årets Samlingsforum med temat "Ljus på samlingen". Senast den 18 augusti behöver vi ditt bidrag till Öppet forum. Här kan du läsa mer om programmet: Programinformation…"
4 Jul
Annika Carlsson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Ljus
"På Julies Bicycles hemsida finns en rad fallstudier om energieffektivisering som gjorts på museer bland annat genom uppdatering av ljuskällor: http://www.juliesbicycle.com/resources/case-studies/museums-galleries"
30 Jun
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Ljus
"Senaste "Climate Notes", ett nyhetsbrev om inomhusmiljö i museer och arkiv som ges ut av Image Permanence Institute (IPI), handlar om ljus. Där finns bland annat två artiklar om Microfading-metoden:…"
19 Jun
Erika Hedhammar kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Ljus
"Några tips på information om belysning och brandrisker:  Brandskyddsföreningen har gett ut en kort informationsblad om Halogenlampor och vad man bör tänka på för att de inte ska bli upphov till en…"
17 Jun
Christian Stadius kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Gifter i samlingar
"Det var spännande att få deltaga både som föreläsare och åhörare och tack för ett bra organiserat seminarium!"
8 Jun
Yang Sook Koh kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Gifter i samlingar
"Tack för alla föreläsarna, medverkande och deltagarna för ett mycket givande seminarium! Jag ser fram emot ett bra samarbete bland kollegor för en mer säker och trygg museimiljö för…"
5 Jun
Gabriella Ericson lade till en sida i gruppen Gifter i samlingar
Miniatyr

Seminarium 4 juni 2014, Nordiska museet

Seminarium om "Gifter i museisamlingar" 4 juni 2014, Nordiska museet Program 4 juni 2014
5 Jun
Gabriella Ericson har lagt upp en grupp
Miniatyr

Gifter i samlingar

Grupp för utbyte av tips och råd, kunskap och erfarenheter kring ohälsosamma ämnen som kan förekomma i samlingar.Se mer
5 Jun
Gabriella Ericson har lagt upp ett evenemang

Gifter i museisamlingar på Nordiska museet, Stockholm

4 Juni 2014 från 9.30 till 16.00
I samlingar på museer förekommer det föremål som innehåller ämnen som på ett eller annat sätt är ohälsosamma. Trots detta, kan föremålen ha en viktig roll som referens-, utställnings- eller undervisningsmaterial. Hur ska man tänka kring hantering och förvaltning av samlingar som kan innehålla ohälsosamma ämnen? Vilka är de största problemen och vilken kunskap eller vilka råd och riktlinjer finns det behov av?Välkommen till ett endagsseminarium om ohälsosamma ämnen i samlingar. Vi delar…Se mer
21 Maj
Gabriella Ericson kommenterade Erika Hedhammar\s grupp Brandskydd och restvärdesräddning för kulturarv
"Maj-numret av Museum Practice har temat "Emergency planning". Läs mer här: http://www.museumsassociation.org/museum-practice/emergency-planning "
19 Maj
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Ljus
"Nu finns ett nytt Vårda Väl-blad om mätning av ljus: http://samla.raa.se/xmlui/handle/raa/7100 Här hittar du fler faktablad och handböcker: http://www.raa.se/hitta-information/publikationer/faktablad-och-handbocker/ "
19 Maj
Anna Henningsson svaradeGabriella Ericson\s diskussion Risk never sleeps…
"Välkommen med poster till konferensen ”Riskhantering och kulturvård” Riskhantering handlar inte bara om att hantera katastrofala, sällsynta händelser, utan lika mycket om hantering av långsamma nedbrytande…"
30 Apr

Gabriella Ericsons blogg

Välkommen att bidra till årets Samlingsforum

Samlingsforum är ett årligt seminarium för alla som är intresserade av samlingsförvaltning. Årets seminarium arrangeras i samarbete med Värmlands Museum och äger rum i Karlstad den 21-22 november 2013. Temat i år är ”God samlingsförvaltning”.

De korta presentationerna i programpunkten ”öppet forum” har varit mycket uppskattade vid tidigare Samlingsforum. Därför vill vi förstås även i år välkomna alla att dela med sig av erfarenheter och tankar kring ämnet ”samlingsförvaltning”.  Det…

Fortsätt

Upplagd den 7 Mars 2013 klockan 14.13

Att flytta museisamlingar

Förra veckan höll Nordiska Konservatorsförbundet konferens i Oslo på temat ”flytting av samlinger: prosesser og konsekvenser”. http://www.nkf-n.no/index.php/nkf-xix-kongress-2012/pamelding I Norge har man på senare tid genomfört ett flertal museums-konsolideringar för att skapa färre men större organisationer. Man har på så vis gjort många erfarenheter av flyttprojekt. Detta delade man med sig av tillsammans med…

Fortsätt

Upplagd den 22 Oktober 2012 klockan 13.25

Välkommen till Samlingsforum 2012

Plast finns överallt i vår vardag och sedan 60-talet även i den samtida konsten. Museer världen över har mer och mer plast i samlingarna i form av färger, fibrer och limmer såväl som föremål.  Hur tar vi bäst hand om dessa samlingar?

Välkommen till ett tvådagarsseminarium med presentationer och reflektioner av kollegor och forskare. Seminariet riktar sig till alla som är intresserade av samlingsförvaltning

Här kan du anmäla dig och se programinformation:…

Fortsätt

Upplagd den 13 September 2012 klockan 12.30

Koll och kontroll ger evigt liv

 Koll och kontroll ger evigt liv!

Pressmeddelande från Studio Västsvensk Konservering 29 augusti 2012:

Målningen Ecce Homo har nyligen blivit utsatt för oåterkallerliga åtgärder. För närvarande sprids bilder och karikatyrer av målningen som en löpeld i sociala medier. Hade klimatet för målningen varit korrekt så hade inte fuktskador uppkommit och renoveringsförsök inte gjorts.

- Det är viktigt att…

Fortsätt

Upplagd den 30 Augusti 2012 klockan 8.30

Kommentarplank

Du måste vara medlem i Kulturvårdsforum för att lägga till kommentarer!

Gå med i Kulturvårdsforum

 • Inga kommentarer än!