Gabriella Ericson
 • Riksantikvarieämbetet
 • Sverige
Dela på Facebook
Dela

Gabriella Ericsons vänner

 • Morgan Nilsson
 • Sofie Olsson Dahl
 • Hugo Larsson
 • Pål Anders Stensson
 • Alissa Anderson
 • Liisa Valkeapää
 • Christian Stadius
 • Lotta Lindley
 • Gunilla Hallset
 • Karin Wretstrand
 • Kathrin Hinrichs Degerblad
 • Erika Hedhammar
 • Ingela Chef Holmberg
 • Riksantikvarieämbetet

Gabriella Ericsons grupper

Gabriella Ericsons diskussioner

Tänk i tid…
2 Svar 

... brand, översvämning, stöld, vibrationer, byggverksamhet, skadedjur och ogynnsamt klimat kan orsaka stora skador på kulturarv. Genom att arbeta förebyggande och ha en god beredskap kan man minska…Fortsätt

Startade den här diskussionen. Senaste svar av Gabriella Ericson Nov 17, 2014.

Ohälsosamma ämnen i samlingar

Riksantikvarieämbetet får ibland frågor om hantering av föremål i samlingar som innehåller ämnen som kan vara giftiga eller på annat sätt skadliga för människa eller miljö. Vi planerar därför ett…Fortsätt

Started Mar 28, 2014

Rapport från Samlingsforum 2013

Varför god samlingsförvaltning? Ett bra museum använder god samlingsförvaltning för att knyta samman föremål, erfarenheter, fakta och berättelser för att skapa ögonblick – ”moments of wonder”, sa…Fortsätt

Started Feb 14, 2014

Risk never sleeps…
5 Svar 

Riskhantering inom kulturvården är aktuellt i år av flera skäl. Strategier och metoder för riskhantering  används inom många samhällssektorer och har under senare tid mer och mer börjat användas även…Fortsätt

Startade den här diskussionen. Senaste svar av Anna Henningsson Apr 5, 2015.

 

Gabriella Ericsons sida

Senaste aktivitet

Carola Häggström kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Gifter i samlingar
"Riksantikvarieämbetet arbetar med att sammanställa en serie Vårda väl-blad på temat ohälsosamma ämnen i samlingar. Arbetet ingår i Riksantikvarieämbetets samlade arbete för att identifiera och…"
16 Maj
Gabriella Ericson har uppdaterat ett evenemang
Miniatyr

Samlingsforum 2016 på Visby

17 November 2016 till 18 November 2016
Samlingsforum 2016: från samling till utställning hålls den 17-18 november i Visby och arrangeras i samarbete med Riksutställningar. Läs mer i inbjudan: http://www.raa.se/app/uploads/2016/03/Inbjudan-1_Samlingsforum-2016.pdfSe mer
18 Apr
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Samlingsforum
"Samlingsforum 2016 går av stapeln i Visby och kommer att handla om metoder, standarder och verktyg för samlingsförvaltning och utställningsarbete. Vi söker nu inlägg till Öppet forum. Läs mer i inbjudan:…"
18 Apr
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Samlingsforum
"Dags att boka in Samlingsforum 2016 kalendern! Årets konferens hålls den 17-18 november i Visby och arrangeras i samarbete med Riksutställningar. Temat kommer att kretsa kring samlingsförvaltning och utställningsarbete.…"
23 Mar
Gabriella Ericson har lagt upp ett evenemang

Samlingsforum 2016 på Visby

17 November 2016 till 18 November 2016
Samlingsforum 2016: från samling till utställning hålls den 17-18 november i Visby och arrangeras i samarbete med Riksutställningar. Läs mer i inbjudan: http://www.raa.se/app/uploads/2016/03/Inbjudan-1_Samlingsforum-2016.pdfSe mer
23 Mar
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Samlingsforum
"Nu är det dags att anmäla sig till Samlingsforum den 18-20 november på Naturhistoriska riksmuseet. Årets Samlingsforum har fokus på erfarenheter och inspiration om hur museiverksamheten kan bli mer hållbar. En hel…"
Okt 27, 2015
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Samlingsforum
"Välkommen till årets Samlingsforum den 18-20 november på Naturhistoriska riksmuseet! Här kan du se ett preliminärt program och registrera din anmälan: http://www.raa.se/enskild-kalenderhandelse/samlingsforum-2015/"
Sep 17, 2015
Göran Stålbom kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Gifter i samlingar
"Intressant sammanställning av litteratur. Men hela ämnet är enormt komplext.  Jag vill tipsa om en artikel jag skrivit för Bebyggelsehistorisk tidskrift 69/2015. Det behandlar de uppmärksammade…"
Sep 9, 2015
Carola Häggström kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Gifter i samlingar
"Nu finns en ny förstudie, en kommenterad bibliografi, från Riksantikvarieämbetet ute. Vi har gjort en sammanställning av valda delar av litteratur, rådgivningsblad, kurser och webben vad gällande gifter i samlingar.…"
Sep 9, 2015
Annika Carlsson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Samlingsforum
"DIGISAM har gjort ett utkast till checklista för samlingssystem och vill gärna ha kommentarer och synpunkter: http://www.digisam.se/index.php/hem/entry/utkast-till-checklista-foer-samlingssystem"
Aug 25, 2015
Ulrika Brynnel kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Gifter i samlingar
"Boken "Pollutants in the Museum Environment-practical strategies for problem solving in design, exhibition and storage" av Pamela B. Hatchfield är visserligen utgiven redan 2002. Men att boken har några år på nacken,…"
Aug 12, 2015
Annika Carlsson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Samlingsforum
"För er som finns på facebook kan jag tipsa om sidan God samlingsförvaltning: https://www.facebook.com/godsamlingsforvaltning"
Apr 30, 2015
Jesper Cederlund kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Ljus
"Wow, den ska jag försöka åka på/Jesper "
Apr 13, 2015
Gabriella Ericson kommenterade Gabriella Ericson\s grupp Ljus
"Konferens om ljus i Porto i sommar: Lights on cultural heritage and museums. Läs mer: https://lightsonchm.wordpress.com/"
Apr 13, 2015
Anna Henningsson svaradeGabriella Ericson\s diskussion Risk never sleeps…
"Hej! Här kommer ett tips inom temat risk med ett intressant perspektiv. ICOMOS General Assembly and Advisory Committee i Oktober. “Risks to Identity : Loss of Traditions and Collective Memory” Call for papers - sista dag är;…"
Apr 5, 2015
Gabriella Ericson kommenterade Thea Winther\s grupp Moderna material, modern och samtida konst
"Gettys Conservation Perspectives med tema plast: http://www.getty.edu/conservation/publications_resources/newsletters/29_1/"
Mar 31, 2015

Gabriella Ericsons blogg

Välkommen att bidra till årets Samlingsforum

Samlingsforum är ett årligt seminarium för alla som är intresserade av samlingsförvaltning. Årets seminarium arrangeras i samarbete med Värmlands Museum och äger rum i Karlstad den 21-22 november 2013. Temat i år är ”God samlingsförvaltning”.

De korta presentationerna i programpunkten ”öppet forum” har varit mycket uppskattade vid tidigare Samlingsforum. Därför vill vi förstås även i år välkomna alla att dela med sig av erfarenheter och tankar kring ämnet ”samlingsförvaltning”.  Det…

Fortsätt

Upplagd den 7 Mars 2013 klockan 14.13

Att flytta museisamlingar

Förra veckan höll Nordiska Konservatorsförbundet konferens i Oslo på temat ”flytting av samlinger: prosesser og konsekvenser”. http://www.nkf-n.no/index.php/nkf-xix-kongress-2012/pamelding I Norge har man på senare tid genomfört ett flertal museums-konsolideringar för att skapa färre men större organisationer. Man har på så vis gjort många erfarenheter av flyttprojekt. Detta delade man med sig av tillsammans med…

Fortsätt

Upplagd den 22 Oktober 2012 klockan 13.25

Välkommen till Samlingsforum 2012

Plast finns överallt i vår vardag och sedan 60-talet även i den samtida konsten. Museer världen över har mer och mer plast i samlingarna i form av färger, fibrer och limmer såväl som föremål.  Hur tar vi bäst hand om dessa samlingar?

Välkommen till ett tvådagarsseminarium med presentationer och reflektioner av kollegor och forskare. Seminariet riktar sig till alla som är intresserade av samlingsförvaltning

Här kan du anmäla dig och se programinformation:…

Fortsätt

Upplagd den 13 September 2012 klockan 12.30

Koll och kontroll ger evigt liv

 Koll och kontroll ger evigt liv!

Pressmeddelande från Studio Västsvensk Konservering 29 augusti 2012:

Målningen Ecce Homo har nyligen blivit utsatt för oåterkallerliga åtgärder. För närvarande sprids bilder och karikatyrer av målningen som en löpeld i sociala medier. Hade klimatet för målningen varit korrekt så hade inte fuktskador uppkommit och renoveringsförsök inte gjorts.

- Det är viktigt att…

Fortsätt

Upplagd den 30 Augusti 2012 klockan 8.30

Kommentarplank

Du måste vara medlem i Kulturvårdsforum för att lägga till kommentarer!

Gå med i Kulturvårdsforum

 • Inga kommentarer än!
 
 
 

© 2016   Created by Riksantikvarieämbetet.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor