Stor mängd debattinlägg om Drottningholm/Lovön i tidningarna

"På Lovön finns hela Sveriges historia i miniatyr tillgängligt för såväl forskning som allmänhet. Vi har åtagit oss att skydda denna miljö för framtida generationer. Ändå finns nu planer på att offra Drottningholm i planerna för Förbifart Stockholm. Men myndigheterna måste tänka om, skriver Bertil Ottoson, ordförande Lovö Hembygdsförening."
Läs hela inlägget här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tid-att-tanka-om-for-att-radda...

 

"Blir Förbifartens föreslagna av- och påfarter på Lovön verklighet hotas Drottningholm och dess världsarv. Bygg dem i stället på Lindö, skriver Ekeröborna Gunnel Bergström och Katarina Lind." Det inlägget kan man läsa här: http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/bygg-forbifartens-anslutni...

 

"Planeringen av Förbifart Stockholm är i full gång. Ekerö kommun kräver att få en bredare väg in mot Brommaplan för att gå med på motorvägen. Samtidigt kämpar boende på Lovön för att slippa två rondeller i det rofyllda öppna landskapet."

http://www.dn.se/sthlm/boende-pa-lovon-vill-slippa-rondeller-till-f...

 

Från Naturskyddsföreningen kommer följande inlägg: "Tyvärr har nu Högsta förvaltningsdomstolen avslagit ett överklagande från Rädda Lovö m fl. Därmed finns det inga hinder för fortsatt projektering. Förbifart Stockholm kommer att medföra ökad bilism och ökade koldioxidutsläpp – stick i stäv med riksdagens åtaganden om sänkta utsläpp. Ändå beslutade regeringen i höstas att tillåta motorleden. Rent juridiskt var det tydligen trots allt godtagbart. Man blir förvånad.

http://www.naturskyddsforeningen.se/kretsar-lan/stockholm/malaroarn...

 

http://www.naturskyddsforeningen.se/kretsar-lan/stockholm/malaroarn...

Visningar: 83

Kommentera

Du måste vara medlem i Kulturvårdsforum för att lägga till kommentarer!

Gå med i Kulturvårdsforum

Kommentar av Helen Simonsson den 8 April 2011 kl. 9.50

Här kommer en länk till gårdagens inslag i ABC-nytt på Sveriges Television,

Drottningholms slott och Ekerövägen

Klart med anslutningen till Förbifarten

http://svt.se/2.33538/1.2386862/klart_med_anslutningen_till_forbifa...

Kommentar av Helen Simonsson den 8 April 2011 kl. 9.38

Nya möjligheter för världsarvet Drottningholm

- helhetslösning för Förbifart Stockholm och väg 261

Den problematiska trafiksituationen genom världsarvet Drottningholm kan förbättras genom en helhetslösning. En gemensam överenskommelse har därför arbetats fram av Trafikverket - som har ansvaret för båda vägprojekten - Riksantikvarieämbetet, Statens fastighetsverk och Ekerö kommun. Målet är att de båda vägprojekten ska kunna bidra till påtagliga förbättringar och ökade mervärden för världsarvet, de boende och samhället som helhet.

Helhetslösningen innebär att de båda vägprojekten hanteras samordnat. Efter regeringens beslut om tillåtlighet för Förbifart Stockholm har Trafikverket samrått med Riksantikvarieämbetet, Statens fastighetsverk och Ekerö kommun. I en gemensam överenskommelse beskrivs samrådet för Förbifart Stockholm, Trafikverkets val av lokalisering för anslutning av Förbifarten till väg 261 samt det fortsatta arbetet med att förbättra sträckningen av väg 261 genom världsarvet. Anpassningarna genom själva världsarvet är av naturliga skäl de känsligaste delarna av projekten.

Gemensamt mål för det fortsatta arbetet är att åstadkomma förbättringar av upplevelsen och förståelsen för världsarvsområdet. De förbättringar som uppnås redovisas till Unesco inom ramen för deras uppföljning av världsarven. Förbättringspotentialen ligger i att Förbifarten kan avlasta trafiken och öka framkomligheten för kollektivtrafiken förbi Drottningholm. Detta ska ske utan att de kulturhistoriska värdena inom världsarvsområdet hotas. Om planerade positiva effekter på trafiksituationen inte uppnås ska Trafikverket pröva en tunnellösning för Ekerövägen.

Nu inträder en ny fas i arbetet där parterna ska ha ett fortsatt nära samarbete för att säkra intentionerna och de gemensamma målen, där fokus är ett bevarat världsarv.

Kontakt:

knut.weibull@raa.se

Här finns också senaste pressmeddelande i ärendet:

http://www.raa.se/cms/extern/press/pressrum.html

och Överenskommelsen Förbifart Stockholm som pdf:

http://www.raa.se/cms/showdocument/documents/extern_webbplats/2011/...

© 2018   Created by Riksantikvarieämbetet.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor